Cererile din partea numărului mare de studenţi din centrul universitar Cluj-Napoca, dar şi cele venite de la tinerii angajaţi din companiile instalate aici îi fac pe proprietarii de apartamente să ţină sus preţurile.
Oferta pentru clienţii în căutare de locuinţe în oraş include garsoniere de la 160 de euro pe lună, dar şi apartamente care se închiriază pentru peste 400 de euro.
În Cluj-Napoca, pretenţiile proprietarilor de garsoniere încep de la 160-170 de euro pe lună, conform unei analize realizate de portalul de specialitate Imobiliare.ro. "În acest buget se încadrează atât o locuinţă nou-construită de 45 mp (zona Iris), cât şi un apartament vechi, de circa 30 mp, din zone ca Mărăşti, Mănăştur sau Gheorgheni. Şi preţurile locuinţelor cu două camere pornesc de la valori similare - 150-180 de euro pe lună. În zona Baciu, un apartament nou de 50 mp, nemobilat, poate fi închiriat cu 150 de euro pe lună. Pentru aceeaşi suprafaţă utilă, proprietarul unui apartament dintr-o casă din zona Gruia solicită însă 180 de euro pe lună", exemplifică analiza Imobiliare.ro. Pentru apartamentele cu trei camere, chiriile minime se situează în jurul a 200-210 euro pe lună, în zone ca Mărăşti sau Mănăştur.
Printre ofertele lansate de proprietari şi agenţii în piaţă, clienţii în căutare de chirii pot găsi locuinţe la costuri foarte diferite chiar în acelaşi cartier, în funcţie de condiţii şi de pretenţiile prorprietarilor. Spre exemplu, un apartament cu o cameră se poate închiria în Mărăşti cu 180 sau 250 de euro, iar în Mănăştur apartamentele cu două camere se închiriază pentru aproximativ 220 de euro, dar chiriile pot ajunge şi la 300 de euro.
Cu excepţia pieţei din Capitală, chiriile practicate în Cluj-Napoca sunt peste cele ale altor mari oraşe universitare din ţară. Astfel, în Iaşi, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 130-140 de euro pe lună. Pe segme