Mai se întâmplă minuni. Una dintre acestea fiind întâlnirea de suflet, organizată anual, de un grup de împătimiţi apărători ai istoriei nemăsluite a naţiunii noastre. O reuniune ţinută în aer liber, sub un cort de campanie, în apropierea bisericii ce adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale unui prim-ministru ucis în împrejurări parţial cunoscute. Acolo se adună cărturari marcaţi de vremuri, editori de periodice cerebrale, autori de studii inedite.
Maia este comuna din judeţul Ialomiţa, unde s-a derulat a noua ediţie a fenomenului cultural numit Retrăiri istorice în veacul XXI.
Un eveniment organizat, timp de două zile, 6 şi 7 septembrie, de Consiliul Judeţean Ialomiţa, primăria Maia, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Filiala Maia Catargi a Asociaţiei Naţionale a Cavalerilor de Clio.
De ce Maia şi Catargi?
Deoarece în comuna Maia este înmormântat, chiar în biserică, fostul premier Barbu Catargiu, cel asasinat la 8 iunie 1862, şeful conservatorilor, care se opuneau, la vremea respectivă, realizării unor necesare reforme social-politice.
Anul trecut, sesiunea de comunicări ştiinţifice a fost dedicată unei comemorări: 1812-2012, 200 DE ANI DE LA RĂPIREA BASARABIEI DE CĂTRE IMPERIUL RUS.
Acum, aşa cum este în tradiţia post-eveniment, a fost lansat volumul tipărit de Editura Anca, de 587 de pagini, cuprinzând 42 de contribuţii inedite, la lămurirea unor aspecte mai puţin cunoscute privind tema menţionată.
La sesiunea din acest an - derulată sub bagheta celui care a iniţiat şi menţinut flacăra vie a unei asemenea manifestări de excepţie, istoricul Jipa Rotaru, mentorul multor promoţii de absolvenţi ai Academiei Militare - a fost sub lupa participanţilor un alt moment istoric relevant 1913-2013, 100 DE ANI DE LA PARTICIPAREA ROMÂNIEI ŞI A ARMATEI SALE LA CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI BALCANIC.
Totuşi,