Laptele recoltat în mod tradiţional de crescătorii de animale, prin mulgere manuală, va fi interzis în pieţe de la 1 ianuarie 2014, dată de la care România trebuie să se alinieze la normele Uniunii Europene în ceea ce priveşte calitatea produselor lactate. |n principiu, legislaţia UE ar fi trebui aplicată încă din 2007, dar au fost obţinute trei derogări.
Astfel, comercianţii vor fi nevoiţi să facă dovada, prin analize de laborator, cel puţin o dată la două săptămâni timp de două luni, că laptele provine de la animale sănătoase care nu au afecţiuni ginecologice, mamare, afecţiuni transmisibile la om cum ar fi bruceloza sau tuberculoza. În plus, animalul nu trebuie să aibă tulburări digestive sau ale ugerului. Costul certificatului de conformitate este de aproximativ 200 de lei.
Persoanele care colectează laptele trebuie să fie de asemenea sănătoase, să nu aibă afecţiuni respiratorii, digestive sau cutanate.
Ustensilele folosite trebuie igienizate, iar laptele trebuie răcit la maxim 6 grade, iar atunci când se colectează pentru mai multe zile să nu depăşeasă 8 grade. Transportul laptelui trebuie să se realizeze în condiţii de temperatură optimă de maxim 10 grade.
Aceste norme vor fi valabile atât pentru comercianţii care vând în pieţe, cât şi pentru cei care duc laptele la centrele de colectare specializate.
|n aceste condiţii, ori ţăranii care vând lapte vor dispărea din pieţe, ori vor trebui să facă investiţii serioase pentru achiziţionarea unor mulgătoare electrice şi răcitoare speciale. Preţul unui mulgător electric porneşte de la 200 de euro, iar cel al unui răcitor, de la 600 de euro.
Impactul măsurilor se anunţă a fi unul major, dat fiind faptul că aproximativ 2 milioane de vaci se află în proprietatea unor ferme de dimensiuni foarte reduse. Conform datelor Ministerului Agriculturii, numărul crescătorilor individuali