* "Este o lume care a scăpat de sub control, de sub logica economică elementară"
* "Nu cred că trebuie să aducem acţiuni pe piaţa de capital doar ca să aibă brokerii ce să învârtă şi să îşi ia comisioane"
* "Miliardul de dolari a ajuns unitate de măsură normală pentru valoarea de bursă a multor companii"
* (Interviu cu Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe)
Reporter: Ce ne puteţi spune despre sistemul nostru bancar?
Sebastian Vlădescu: Sistemul bancar autohton are o problemă de remodelare în momentul de faţă, de reaşezare în sensul de a-şi încorpora toate pierderile generate de creditele neperformante din anii precedenţi.
Greşeala cea mai mare din boom-ul economic a fost optimismul generalizat. Atunci, s-au lăsat pavezele jos şi toată lumea a avut acces la bani. Cine a vrut să ia credite a luat cât a vrut, aproape în orice condiţii.
În momentul de faţă, însă, toate aceste ziduri de protecţie s-au ridicat la loc, accesul la bani fiind din ce în ce mai dificil.
Aceasta este prima provocare a sistemului bancar autohton - stabilirea nivelului la care este funcţional. Economia românească are o dimensiune la care este funcţională, sistemul bancar urmând să se dimensioneze pe acest nivel.
Ceea ce observ este că remodelarea sistemului bancar este un proces calm, care se întâmplă destul de ordonat, mult mai puţin dramatic decât ne aşteptam acum un an. Băncile au suficiente rezerve ca să compenseze. Dramatic este, însă, pentru beneficiarii sau foştii beneficiari ai creditelor.
A doua problemă a sectorului bancar va fi reluarea procesului de creditare şi stabilirea unui sistem de selecţie a beneficiarilor de credite prin care să se evite bulele.
Primele 10 bănci din sistem sunt funcţionale în momentul de faţă, au suficientă lichiditate.
Reporter: Există iniţiativa avocatului Gheorghe Pipere