Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va fi respins de către Parlament, în procedură de urgenţă, însă proiectul minier poate continua pe calea legislaţiei comune.
Proiectul de lege privind exploatarea aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Guvern şi trimis la Parlament, a fost omorât în faşă. Când toţi aleşii se pregăteau să formeze o nouă comisie parlamentară, care să se ocupe exclusiv de exploatarea aurului din Munţii Apuseni, a ieşit la rampă Crin Antonescu şi a schimbat radical situaţia.
„Deşi discuţiile din Parlament nu au început, am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană. Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras, fie ar trebui respins. Consider acest lucru nu din motive tehnice, nu pentru că acest proiect nu ar avea şansa să fie fezabil sau util, ci pentru că există consecinţe majore care împiedică aprobarea acestui proiect“, a fost declaraţia prin care liderul PNL a schimbat soarta proiectului legislativ.
„NU MAI ARE ROST SĂ LUNGIM LUCRURILE“
Liderul PNL a pus decizia pe seama valului de proteste stârnite în ţară. „Există o uriaşă cantitate de suspiciune nu doar în mediul politic, în online, în opinia publică, că decidenţi politici în această chestiune nu ar acţiona conform cu interesele publice, naţionale legitime. Nu cred că cineva dintre decidenţii importanţi sunt angajaţi într-un lobby specific ai Gold Corporation, că au fost cumpăraţi“, a argumentat Antonescu.
Reacţia premierului Victor Ponta nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Şeful Executivului i-a convocat pe Crin Antonescu şi pe Valeriu Zgonea într-o şedinţă-fulger şi a anunţat, oficial, faptul că proiectul de lege privind Roşia Montană va fi trântit în Parlament.
„Nu m-a luat prin surprindere poziţia lui Crin Antonescu, dar nu pot spune că su