« Ce să fac? Genţi, curele, cuţite. Îmi place. Cum termin cu asta, mă pun pe scris şi îmi închei romanul care e aşteptat la Paris: "Învăţăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat". »
Cu ce vă ocupaţi în 2013? Ştefan Baştovoi :Ce să fac? Genţi, curele, cuţite. Îmi place. Vreau să fac un atelier. E o trăire nemaipomenită să tai cu cuţitul o bucată de piele, să o găureşti, să o coşi cu aţa şi să o transformi într-un obiect frumos care va aduce bucurie cuiva. E aceeaşi senzaţie ca şi atunci cînd pictezi, numai că pictura, spre deosebire de genţi şi curele este, de regulă, un lucru inutil. Am înţeles că frumosul, dacă nu e util, nu-i frumos. Cum termin cu asta, mă pun pe scris şi îmi închei romanul care e aşteptat la Paris: "Învăţăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat". Alte planuri pentru 2013 nu fac, pentru că nu trăiesc la plan. Ajunge zilei răutatea ei.Cine/ ce anumev-a tăiat răsuflarea (de indignare, de încîntare...) în ultima vreme?
Ştefan Baştovoi :Cine m-a impresionat? Pavlusha, baiatul cu sindrom down care serveşte la noi la masă, la mănăstire. Întotdeauna mă încîntă prezenţa lui, felul în care vorbeşte, totala lui nevinovăţie pe care eu am pierdut-o demult. Ce întrebare nu vi s-a pus niciodată şi răspunsul era esenţial? Ştefan Baştovoi :Mi s-au pus atîtea întrebări în această viaţa, încît am ajuns să le prevăd. Dar această întrebare a dumitale, este o întrebare ce nu mi s-a mai pus. E ca un poem. E adevărat, nu pot da un răspuns esenţial la ea, dar nici nu trebuie. Pentru mine, răspunsul esenţial este unul singur: "Da".
Ştefan Baştovoi s-a născut în 1976, la Chişinău. A debutat în 1996 cu volumul de poezie Elefantulpromis, distins cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul Salonului naţional de carte de la Iaşi şi Premiul Fundaţiei Soros. Alte volume publicate: Cartea r