De la independenţă până în prezent, au falimentat 12 bănci comerciale, inclusiv sucursala unei bănci străine, "BTR Moldova", ca urmare a falimentului băncii principale din România, potrivit datelor oferite de Banca Naţională a Moldovei (BNM).
Zece bănci licenţiate din Republica Moldova sunt în proces de lichidare, iar până în prezent au fost efectuate plăţi faţă de persoanele fizice reprezentând 94.2% din soldul total al depozitelor respective la data retragerii licenţei.
Falimente noi şi vechi
Primul caz de retragere a licenţei de activitate financiară de către Banca Naţională a Moldovei a avut loc în 1996, iar cel mai recent caz de faliment al unei bănci a avut loc în 2012. Falimentul Universalbank a fost determinat de situaţia financiară defavorabilă a băncii şi imposibilitatea remedierii acesteia. Astfel, Universalbank s-a confruntat cu incapacitatea executării cererilor creditorilor privind plata obligaţiilor scadente, având mărimea capitalului mai mică de 1/3 faţă de cea reglementată şi prin asta fiind imposibil ca situaţia financiară a băncii să intre în indicatorii de prudenţă.
De la data retragerii licenţei şi până în prezent, Universalbank a achitat 92,1% din soldul total al depozitelor persoanelor fizice respectiv circa 45,3 milioane de lei. Universalbank a înregistrat în primele nouă luni din 2011 pierderi de peste 22 de milioane de lei. În 2010 acestea au constituit peste 28 de milioane de lei. Celălalt mare faliment s-a petrecut în luna iulie 2009 când Investprivatbank şi-a pierdut licenţa de funcţionare după ce a rămas fără lichidităţi.
UE aduce măsuri asiguratorii
În cadrul Acordul de asociere al R. Moldova cu Uniunea Europeană se prevăd şi anumite măsuri de reglementare a pieţei bancare. Astfel, în scopul realizării unor acţiuni prompte în cazul şocurilor financiare extraordinare, a fost creat Comitetul Naţional de St