Rebelii kurzi au oprit retragerea luptătorilor de pe teritoriul Turciei, acuzând guvernul de la Ankara că nu a reuşit să facă progrese în ceea ce priveşte „democratizarea şi rezolvarea problemei kurde”, relatează agenţia de presă Firat, citată de BBC.
Într-o declaraţie citată de Firat, PKK precizează că „atitudinea guvernului turc de a nu progresa în chestiunea kurdă se află în spatele acestei situaţii”.
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat că armistiţiul anunţat în martie rămâne valabil, dar a cerut premierului Erdogan „să ia măsuri conforme cu proiectul liderului Abdullah Ocalan”, comandantul PKK aflat în închisoarea de pe insula Imrali.
Totuşi, PKK a criticat „construirea de noi puncte de control militare în regiunea kurdă după ce s-a ajuns la un mediu non-conflictual”, ceea ce înseamnă, conform grupării kurde, că guvernul se concentrează asupra războiului, nu asupra găsirii unei soluţii paşnice.
Autorităţile de la Ankara insistă asupra unei retrageri totale a PKK pentru a continua negocierile de pace, scrie BBC.
Potrivit acordului semnat, Ankara trebuie să ofere mai multe drepturi minorităţii kurde, să abroge ocontroversată lege anti-terorism şi să permită copiilor kurzi să fie educaţi în propria limbă.