Igor Boțan: „autorităţile au avut un comportament cât se poate de raţional, nu au lăsat niciun fel de posibilităţi pentru a interpreta evenimentele de o manieră ostilă R. Moldova”.
Igor Boţan: „Contextul în care Patriarhul Kiril a vizitat Republica Moldova este asociat cu vizita vicepremierului rus Rogozin. Dacă Rogozin a comis gafe la Chişinău care pot fi valorizate de către autorităţile publice, din cauza ameninţărilor, şi deja vedem voci din Europa care spun foarte clar că ţări precum Republica Moldova, Ucraina trebuie ajutate din cauza presiunii, atunci vizita Patriarhului, într-un fel, putem spune că vrea să repare gafele lui Rogozin.
De aceea, cred că autorităţile Republicii Moldova trebuiau să valorifice această posibilitate de a se întâlni cu Patriarhul, ţinând cont de datele statistice, peste 90-95% dintre cetăţenii Republicii Moldova se declară credincioşi ortodocşi, dintre care aproximativ 70-80% sunt cei care ţin de parohiile din subordinea Patriarhiei Moscovei. Deci, dacă am folosi un limbaj biblic, am spune că a venit păstorul la turma lui, aici, în Republica Moldova. Şi acesta este un lucru pe care nu putem să-l negăm, iar autorităţile nu pot lăsa acest eveniment la cheremul celor care vor să-l exploateze, în scopuri politice. Mă refer la forţele politice care au un mesaj euroasiatic.”
Europa Liberă: Dar autorităţile politice uneori vor să dea senzaţie că tocmai vor să scoată „turma” de sub oblăduirea Moscovei, inclusiv a Patriarhului. Ar vrea, cel puţin, să o lasă independentă, dacă nu cumva să o mute în arealul românesc. Autorităţile sau liderii de partid nu vor să fie în lumea rusească pe care o consolidează Patriarhul Kiril, inclusiv în virtutea funcţiei sale, indiferent ce trecut a avut. Politicienii sunt obligaţi, probabil, să revendice independenţă, pentru că, sub oblăduirea Kremlinului, aceasta înseamnă şi în