În această vară, piaṭa imobiliară bucureşteană a afişat un preṭ mediu de 1000 euro/mp, acelaşi pentru apartamentele vechi, dar şi pentru cele noi, din centru sau din afara oraşului. Cu toate acestea, Capitala rămâne scena unor mari discrepanṭe imobiliare, chiar dacă preṭul pe metru pătrat pare să se egalizeze.
Şi acum, preṭul se menṭine sub 1000 euro/mp pentru cei care vor să cumpere un apartament vechi, într-un cartier de la periferie. Costul mediu pentru o proprietate cu 2-3 camere la bloc este în jur de 70.000 euro. Proprietarul plăteşte, de obicei, prin credit ipotecar normal sau prin Programul Prima Casă pentru a obṭine un spaṭiu de 65-75 mp şi condiṭii de locuit ca acum 30 de ani.
La polul opus, apartamentele noi, care anunṭă acelaşi preṭ mediu de 1.000 euro, mai ales cele cu suprafaṭa de peste 100 de metri pătraṭi, ajung la preṭuri mult mai mari. Acestea din urmă, îi aduc noului proprietar condiṭii de locuit mult mai bune şi promisiunea unei invesṭii, a cărei valoare va creşte odată cu trecerea timpului. Diferenṭa este că, la acest nivel de preṭ, băncile din România nu acceptă credite ipotecare mai mari de 200.000 euro.
Cu cât apartamentele noi sunt mai aproape de centrul Bucureştiului, cu atât valoarea reală a miei de euro pe metru pătrat se traduce, de fapt, în valori imobiliare de sute de mii de euro.
Un exemplu în acest sens este oferta de vânzare pentru apartamentele dintr-un imobil rezidenṭial nou, construit pe strada Vasile Lascăr 143, unde proprietarul a scos la vânzare, cu preṭ promoṭional de 1000 euro/mp, un apartament de 270 mp.
“Acest preṭ de 1000 euro/mp este menit să atragă atenṭia potenṭialilor clienṭi cu putere financiară, dar care doresc să profite de perioada de recesiune şi să economisească” spune Daniel Crăciunescu, managerul general al DAC Antrepriză Construcṭii, proprietar şi constructor al imobil