După victoria asupra eternului „duşman“ Ungaria, România are acum aşteptări mari de la echipa naţională de fotbal în confruntarea cu un alt rival istoric, Turcia. Meciul de astăzi contează pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2014, oportunitatea României de a se face remarcată pe harta mondială a sportului, iar românii pornesc cu prima şansă.
În confruntarea economiilor, Turcia are categoric un start mai bun, dar victoria nu-i va fi uşoară.
Când în urmă cu mai puţin de jumătate de an Turcia a revenit în rândul economiilor recomandate investiţiilor, premierul Recep Tayyip Erdogan se lăuda că lumea este îndrăgostită nebuneşte de ţara sa, că este fascinată de miracolul economiei turceşti, pe care el vrea s-o aducă printre primele zece la nivel mondial.
Presa internaţională prezenta proiectele grandioase din Istanbul ca dovadă a dezvoltării şi maturizării spectaculoase a Turciei. Cel mai mare aeroport din lume, care urmează să fie construit lângă oraşul ce leagă două continente, a căpătat valenţele unui simbol al importanţei pe care Turcia o are pe scena economică şi politică mondială.
Au urmat însă protestele antiguvernamentale ale clasei de mijloc, cele mai ample cu care s-au confruntat până atunci Executivul şi Erdogan. Autoritatea a răspuns demonstranţilor cu o violenţă care a şocat lumea exterioară, iar presa locală, parte pentru că este controlată de stat, parte de teama urmărilor, a acoperit slab evenimentele. De atunci Turcia are o nouă imagine, de stat condus cu o mână de fier de un premier dur dispus să treacă peste libertăţile societăţii, dând vina pe lupta cu interesele străine, pentru a-şi duce la capăt planurile de dezvoltare de care beneficiază, printre alţii, apropiaţii puterii. „Miracolul turcesc“ are de atunci în ochii lumii o faţă întunecată mai vizibilă.
Turbulenţele recente din economiile emergente,