La capătul a mai bine de o săptămână de proteste de stradă, proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montană (Alba) de către compania canadiană Gabriel Resources (prin Roşia Montană Gold Corporation) a fost îngropat politic.
O ieşire publică anunţată în ultimul moment a copreşedintelui USL şi lider al PNL Crin Antonescu împotriva proiectului de lege care urma să legifereze exploatarea de la Roşia i-a luat prin surprindere pe cei din PSD, care au admis că nimic nu mai este de făcut şi că lucrurile nu pot înainta.
Nu mai este altă soluţie decât ca proiectul să fie respins în Parlament, a admis premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD şi copreşedinte al USL – punând cruce proiectului.
Astfel, în doar 3 ore - de la ora 12.00, când Antonescu a organizat o conferinţă de presă în care a susţinut că documentul trebuie fie retras, fie respins, şi până în jurul orelor 15.00, când premierul s-a propunţat şi el pentru respingerea legii – a fost „îngropat“ un proiect care stârneşte controverse de 15 ani.
Cum a justificat Antonescu opoziţia sa „personală“ faţă de exploatarea aurului de la Roşia Montană? Sentimentul public contrar proiectului e mai important decât datele tehnic, a susţinut preşedintele PNL: „Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred că trebuie respins“.
La puţină vreme, premierul avea să afirme că nu mai susţine constituirea unei comisii speciale a Parlamentului pentru Roşia Montană, cum se vehicula iniţial, deoarece nu vrea să „prostească“ oamenii cu un astfel de joc politic de vreme ce atât liderul PNL Crin Antonescu, cât şi cel al PDL Vasile Blaga s-au pronunţat împotriva proiectului.
Ponta s-a grăbit să spună că România va plăti despăgubiri, dar procesul nu există
Cum explică el totuşi ceea ce a părut o grabă de a promova proi