După scandalul declanşat în urmă cu două săptămâni, când secţiunea specială creată pe site-ul Finanţelor pentru depunerea online a cererilor pentru ajutorul de minimis s-a blocat după doar câteva minute de la deschidere, autorităţile încercă să găsească soluţii, dar rezultatul rămâne incert.
Premierul Victor Ponta propune ca schema să fie transferată Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR). „Cred că soluţia pe care împreună cu ministrul de Finanţe, domnul Chiţoiu, o vom aplica în perioada imediat următoare este să nu mai ţină la Ministerul de Finanţe aceste programe şi să le dăm la ADR-uri (Agenţiile de Dezvoltare Regională, n.r.), cele care au funcţionat până la urmă cel mai bine, şi nu o să mai avem calculatoare care se blochează şi zeci de mii de firme care accesează doar la Ministerul de Finanţe“, a spus premierul.
Totodată, autorităţile intenţionează să reducă valoarea maximă a sumei pe care o poate primi o societate, de la 200.000 de euro la 100.000, pentru a dubla numărului beneficiarilor. Fără doar şi poate, soluţia cea mai bună era să se dubleze plafonul total, nu să reducă la jumătate sprijinul financiar individual.
|n plus, Guvernul încearcă să modifice şi procedura. Astfel, cererile vor putea fi depuse în interiorul unei perioade de 10 zile, iar IMM-lor le vor fi impuse criterii de punctaj din punctul de vedere al obiectului de activitate, fiind favorizate producţia, serviciile, educaţia-cercetarea.
Textul proiectului va fi definitivat de către Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul pentru IMM-uri şi Agenţiile Regionale ale IMM-urilor.
O procedură păguboasă pentru economie
Reprezentanţii Consiliului de Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au arătat deja că procedura actuală prin care se acordă sprijin financiar IMM-urilor ar trebui regândită, în condiţii