Else Poulsen, unul dintre cei mai mari experţi mondiali în comportamentul animalelor sălbatice, i-a studiat, timp de o săptămână, pe cei 72 de locatari ai sanctuarului de urşi de la Zărneşti şi a explicat în ce mod comunică urşii între ei
Else Poulsen, unul din cei mai mari experţi mondiali în comportamentul animalelor sălbatice, de loc din Canada, a vizitat toate rezervaţiile de urşi din lume. A dorit să ajungă şi la Braşov, unde a studiat ursuleţii timp de o săptămână şi i-a ajutat şi pe reprezentanţii Rezervaţiei să le înţeleagă mai bine comportamentul. Ba chiar a explicat şi cum.... zâmbesc „brunii”. „Când urşii îşi mişcă buza de sus, înseamnă că le zâmbeşte celorlalţi. Mormăitul lor este un mijloc de comunicare cu ceilalţi. Dacă, noi - oamenii, le vom înţelege acest mod de comportare, prin gesturi, vom putea interacţiona cu ei”, a spus experta.
Canadianca a mărturisit că a avut o surpriză la Braşov. „România este norocoasă că are un asemenea loc cu facilităţi de nivel internaţional. Sunt foarte impresionată şi personalul este nemaipomenit. Am străbătut o cale lungă şi câteva zile am lucrat cu fiecare urs. Au învăţat foarte repede şi au răspuns semnalelor noastre. Este o experienţă unică pentru mine”, a precizat Else Poulsen.
„Am reuşit să-i arătăm că există în România un astfel de loc – cel mai frumos sanctuar de urşi bruni din lume, unde urşii sunt trataţi ca şi nişte urşi, cum spune ea şi că aici într-adevăr li se oferă condiţiile cele mai apropiate de viaţa în libertate”, a subliniat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni”.
Else Poulsen a povestit cu cei de la rezervaţie despre cum îşi marchează urşii teritoriul, cum socializează în sanctuar şi ce este un «copac facebook». Aşa a fost denumit, de fapt, arborele unde urşii îşi lasă „profilul”- blană, diverse semne prin care se recunosc unii pe alţii. „Celălalt c