Judecătorii CSM au luat decizia cu 6 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă". Imediat după vot, Consiliul a decis înaintarea către Preşedinţie a propunerii de reînvestire. Sursa: CODRIN PRISECARU
În faţa judecătorilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Livia Doina Stanciu, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a promis că va lupta în continuare pentru independenţa sistemului judiciar şi a vorbit despre ultimii trei ani de mandat, ani care au reprezentat o provocare pentru magistraţi. Ea a considerat că procurorii şi judecătorii au avut de trecut un test extrem de dificil, care a fost depăşit.
Intoleranţă la corupţi
Judecătoarea a dat asigurări că va lua măsuri în continuare în scopul accelerării soluţionării cauzelor de corupţie la nivel înalt şi că se va zbate pentru obţinerea unui nou sediu pentru Instanţa Supremă. În acest sens, preşedinta Înaltei Curţi a prezentat o statistică a dosarelor de corupţie la nivel înalt soluţionate în primă instanţă: în 2010 - 2 cauze, 2011 - 15 cauze, 2012 - 20 cauze, 2013 ( până la 1 august) - 6 cauze. Stanciu a mai arătat că nu s-a gândit niciun moment să renunţe la activitatea de judecată.
Ca puncte slabe, ea a menţionat delegarea de atribuţii şi o anumită defi cienţă de comunicare care a condus uneori la transmiterea unor mesaje care nu au reflectat întotdeauna punctul de vedere al instituţiei. Stanciu şi-a început cariera de magistrat în 1980, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Cine vor fi vicepreşedinţii
Astăzi vor avea loc interviurile pentru cele două funcţii de vicepreşedinte al ÎCCJ. Iniţial s-au înscris patru candidaţi, respectiv Aida Rodica Popa, care ocupă şi în prezent această funcţie, Nela Petrişor, judecătoare la Secţia Civilă, Iulian Ilie Dragomir, judecător la Secţia Penală şi Cristina Iulia Tarcea, judecător la Secţia Civilă. Dragomir şi-a retr