O persoană care nu are nici un alt venit decât o chirie sub nivelul salariului minim pe ţară este obligată să plătească la stat o contribuţie la Sănătate de 5,5%, dar cota este aplicată la valoarea de 800 de lei, cât reprezintă salariul minim brut pe ţară.
Un doljean în vârstă de 59 de ani ne-a contactat la redacţie, semnalând un aspect pe care el îl consideră un nonsens. Omul nu are serviciu şi nici vreo pensie, din cauză că nu se încadrează la vârsta şi vechimea de pensionare. Singurul venit al lui C.G. este unul dintr-o chirie, el închiriindu-şi o parte din locuinţa sa, ca să supravieţuiască. Nemulţumirea bărbatului vine de la faptul că statul îi percepe contribuţie la Sănătate (CAS) la nivelul unui salariu minim pe economie, deşi venitul său din chirie este sub 800 de lei pe lună, adică sub nivelul salariului minim brut pe ţară existent în prezent. „Nu spun că nu vreau să plătesc la CAS, că sunt bolnav, sunt diabetic şi iau medicamente, dar nu înţeleg de ce îmi calculează CAS la nivelul salariului minim pe economie când venitul meu din chirie este sub acel nivel?“, a întrebat C.G., prin intermediul Gazetei de Sud. Omul susţine că a mers la Fisc şi a contestat calculele făcute de aceştia, dar că i se calculează CAS în continuare la nivelul salariului minim pe economie. Bărbatul recunoaşte că a avut unele întârzieri la plata contribuţiilor, dar spune că acestea nu sunt calculate corect.
Prevederile Codului fiscal
Ne-am interesat despre această speţă la Fiscul doljean, iar noile prevederi ale Codului fiscal arată că în astfel de cazuri, în care contribuabilul nu are alte venituri, baza de calcul a contribuţiei la CAS nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie. La articolul 296^27 din Codul fiscal (Capitolul 3, intitulat Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care realizează alte venituri,