Puțini știu că pe Valea Vaserului în anul 1909 la Făina a fost ridicată de către coloniștii austrieci o capelă în amintirea prințesei de Bavaria, Elisabeta (Sisi), Împărăteasa Austriei, Regina Ungariei. Și tot pe Valea Vaserului există Cimitirul militar german de la Miraj, respectiv niște buncăre săpate în stâncă datate din Primul Război Mondial. Respectiva capelă aparține de biserica romano – catolică din Vișeu de Sus. Pe tabloul de deasupra altarului se poate citi ‘Elisabeta, Împărăteasa Imperiului Austro-Ungar”.
“Sfânta Elisabeta a Ungariei s-a născut în Ungaria într-un castel aflat acum aproape de Budapesta, iar viața i s-a consumat în Turingia. Avea doar 4 ani când a fost logodită cu un tânăr de 11 ani, Ludovic, fiul angrafului de Turingia. Căsătoria lor a fost una fericită. Elisabeta, referindu-se la iubirea față de soțul ei, obișnuia să se confeseze slujitoarei sale Isentrude.
“Dacă eu iubesc așa de mult o făptură muritoare, cu cât mai mult ar trebui să iubesc pe Domnul cel nemuritor și stăpân al tuturor?”. La rândul ei Isentrude dădea această mărturie despre ea și soțul ei – Se iubeau cu o iubire admirabilă și se încurajau cu multă tandrețe unul pe celălalt în a-l lăuda și a-l sluji pe Dumnezeu. Aceasta explică și pentru ce soțul i se alătura în operele de binefacere pe care ea le făcea în favoarea săracilor, folosind bunurile amândorura.
Prințesa se îmbrăca cu o așa simplitate încât nu se distingea de servitoarele sale și împreună se întreceau la treburile casnice”, a remarcat preotul romano-catolic al bisericii din orașul Vișeu de Sus.
Recent “bisericuța din pădure” a fost locul unde etnicii germani din Maramureș și nu numai s-au adunat în număr mare pentru a lua parte la un eveniment cu totul și cu totul deosebit, întâlnirea Țipțerilor.