Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, declara ca proiectul Rosia Montana este inacceptabil in forma actuala.
Ar putea fi utilizate tehnologii fara cianura, la fel de eficiente economic si tehnologic, iar beneficiile pentru statul roman ar putea ajunge si pana la 80% din productie.
"Ar fi oare tarile arabe atat de bogate daca ar obtine doar redevente de numai 6%?", intreaba presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Academia Romana a exprimat un punct de vedere in urma cu cativa ani, nefavorabil demararii acestui proiect. Va mentineti acest punct de vedere si dupa ce Guvernul Ponta a venit cu noua propunere legislativa, in care conditiile sunt usor modificate?
Academia isi mentine pozitia exprimata in decursul anilor cu privire la proiectul Rosia Montana si in general cu privire la exploatarea aurului din Muntii Apuseni. Nu suntem impotriva valorificarii resurselor naturale ale Romaniei (inclusiv prin minerit), dar aceasta trebuie sa se faca in mod INTELIGENT, in interesul tarii si cu respectarea conditiilor de dezvoltare durabila.
Ultimul document al Academiei Romane dateaza din aceasta vara si a fost publicat pe website-ul Academiei. Este o analiza intocmita de un grup de specialisti, coordonat de domnul academician Valentin Vlad, vicepresedinte al Academiei.
Este adevarat ca proiectul a fost modificat fata de prima versiune de acum 10-12 ani, dar nu suficient pentru a fi acceptabil in forma actuala. Propunerea legislativa a Guvernului nu a influentat pozitia Academiei.
Acceptarea unor proiecte de exploatare a aurului (si argintului etc.) in Muntii Apuseni este conditionata de indeplinirea a trei cerinte:
a) Exploatarea sa se faca in galerii subterane si nu in cariera deschisa; astfel nu ar fi afectat mediul inconjura