Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei a scăzut în iulie pentru a cincea lună consecutiv şi a ajuns sub pragul de 15% pe an, potrivit datelor BNR. Faţă de maximul atins în februarie anul acesta costul unui credit de consum în lei este mai mic cu 1,2 puncte procentuale. Creditele de consum au fost primele vizate de ieftinirile operate de bancheri după relaxarea politicii monetare de către BNR.
Aceştia încearcă să convingă clienţii să se îndatoreze din nou după ce mulţi şi-au rambursat creditele luate în trecut şi acum au spaţiu să se împrumute. Creditele de consum au cele mai mari marje de dobândă (diferenţa dintre dobânda la credit şi cea la depozit) şi sunt astfel cele mai profitabile produse pentru bancheri.
Totuşi, ele comportă şi cele mai mari riscuri pentru că nu au garanţii în spate. Stocul de credite de consum s-a redus cu circa 20 de miliarde de lei în perioada de criză, o parte fiind rambursate, iar altele fiind şterse de bancheri din bilanţuri pentru că debitorii nu şi-au mai plătit ratele. Veniturile din dobânzi ale băncilor s-au redus vizibil în acest context, iar bancherii aleargă acum să-şi refacă veniturile, mai ales în contextul în care creşterea creditelor neperformante generează cheltuieli uriaşe cu provizioanele de risc.
Nevoia de venituri se vede şi în reticenţa bancherilor de a scădea concomitent cu dobânzile la creditele noi şi pe cele la împrumuturile din portofolii. Dobânda nominală medie la creditele de consum în lei aflate în sold a rămas la 13,7% în iulie. Bancherii transferă astfel o parte din costul cu creditele neperformante către clienţii bun-platnici.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013
Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei a scăzut în iulie pentru a cincea lună consecutiv şi a ajuns sub pragul de 15% pe an,