Fenomenul furturilor de la locurile de veci, la modă acum trei-patru ani, a căpătat, se pare, amploare în ultimul timp. În goana lor după fier vechi, hoţii nu se sfiesc să dea atacul prin cimitire, o„mină” nesecată de cupru, inox, bronz şi alte materiale feroase sau neferoase, pe care le pot valorifica la centrele de specialitate. Mai ales că acolo pot „lucra”, fără să fie deranjaţi de nimeni.
Ultimul căzut pradă hoţilor este cimitirul din satul Lipia, comuna Merei, iar de trei săptămâni, oamenii legii şi localnicii încearcă să-i identifice pe cei care au avut nesăbuinţa să vandalizeze locurile de veci ale rudelor lor, furând crucile din fier forjat, gardurile şi mai ales uşile grilajelor. Munca hoţilor a fost oarecum uşurată şi de faptul că cimitirul nu este împrejmuit în totalitate, ci numai pe trei laturi. Astfel că hoţii şi-au cam făcut de cap nestingheriţi, ţintind în special obiectele care puteau fi valorificate cu uşurinţă la centrele de colectare a fierului vechi. Acolo caută acum poliţiştii bunurile dispărute din cimitirul din Lipia. „Poliţiştii din cadrul Postului comunal Merei desfăşoară activităţile ce se impun în vederea identificării autorilor. Pe lângă activităţile de cercetare şi investigare specifice, se efectuează verificări la centrele de colectare şi valorificare, unde ar fi putut fi valorificate bunurile respective”, a precizat comisar-şef Florina Crucianu din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Buzău.
Iar dacă luăm în calcul că 20 de locuri de veci au fost lăsate parţial fără gard, paguba este destul de importantă. „Poate am stat şi n-am mâncat, ca să stângem un ban, să facem cele de cuviinţă la cimitir, că poate aşa au şi cei de pe lumea cealaltă ceva de care să se bucure”, spune un localnic. Oamenii spun că de o lună se fură ca-n codru. Localnicii nu acuză pe nimeni, dar cred că asta se întâm