Americanii de la Emerson au demarat procedura de obţinere a certficării oficiale pentru clădirile deja existente în parcul industrial, potrivit conducerii companiei.
Prima clădire oficial verde din Cluj-Napoca a obţinut certificarea după ce a fost realizată şi pusă în funcţiune. De asemenea, alte imobile deja operaţionale au început astfel de demersuri. Avantajele fiscale, costurile mai reduse şi bătaia pentru chiriaşi sunt principalele motive.
Compania Emerson, care ocupă integral parcul industrial Tetarom II, a anunţat încă din urmă cu câteva luni că a decis să înceapă demersurile pentru obţinerea certificării oficiale de imobile ecologice pentru clădirile de la Cluj-Napoca, atât pentru halele de producţie, cât şi pentru spaţiile de birouri din campus. "Am semnat şi contractul (pentru consultanţă, n. red.) şi am început demersurile pentru certificarea clădirilor existente. Procedura durează în jur de şase luni. Clădirile noastre au fost oricum gândite pentru a fi cât mai eficiente din punct de vedere energetic, s-au folosit ultimele tehnologii disponibile: acum, practic, vrem să certificăm aceste lucruri şi să beneficiem şi de facilităţile fiscale (reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri, recent introdusă în municipiu, n. red.)", a explicat conducerea de la Cluj a grupului american.
Compania dă în folosinţă în această perioadă noua etapă a dezvoltării din Tetarom II, iar pentru acest an a programat deschiderea ultimului şantier: un complex mixt cu spaţii de producţie şi birouri cu o capacitate de 500 de angajaţi, pentru ultima suprafaţă de teren disponibilă în parcul de pe Bulevardul Muncii. Noile clădiri vor fi de asemenea oficial ecologice, au anunţat reprezentanţii companiei. Mai mulţi dezvoltatori de proiecte încă în şantier dar şi proprietari de clădiri funcţionale au în curs de pregătire în 2013 certificarea în unul dintre sisteme