Guvernul american a pătruns în reţelele de calculatoare ale mai multor mari companii, printre care şi Google şi Petrobras. Colectarea de informaţii s-a făcut prin acelaşi program al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care a stârnit un scandal global privind practicile americanilor, asemănate tot mai des cu spionajul.
După ce dezvăluirile lui Edward Snowden au iscat tensiuni pe plan internaţional din cauza programelor de colectare de informaţii a guvernului american, practicile controversate sunt aduse încă o dată în lumina reflectoarelor.
Globo, cel mai mare trust de televiziune din Brazilia, a difuzat ieri un material despre cum Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii a pătruns ilegal în reţelele de calculatoare ale mai multor multinaţionale, printre care Google, dar şi a unor mari companii de stat, precum Petrobras.
Globo a prezentat planşe folosite de NSA într-o prezentare internă din mai 2012, care învăţau agenţii noi modalitatea prin care pot spiona companiile prin propriile lor reţele de computere.
Pe lângă Google şi Petrobras, din respectiva prezentare reiese faptul că NSA a folosit aceeaşi practică şi pentru a pătrunde în sistemul informatic al Ministerului de Externe al Franţei şi în cel al Societăţii Mondiale pentru Telecomunicaţii Interbancare şi Financiare, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.
CITEŞTE MAI MULT
Spionajul în masă din SUA, legitimizat în ultimii ani de o instanţă secretă
Instanţa secretă care analizează cererile de interceptare a convorbirilor telefonice şi alte metode de supraveghere electronică, în conformitate cu Legea Supravegherii Informaţiilor Externe (Foreign Intelligence Surveillance Act), a creat legi secrete care extind drepturile de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).
Ministrul german de In