Deznodământul proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană pare decis, după ce iniţial preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, apoi premierul Victor Ponta au declarat că acesta ar trebui respins la votul din Parlament. Mai mult, Crin Antonescu a anunţat în luni seară că PNL a decis ca parlamentarii liberali să voteze împotriva proiectului de lege. Dezbaterea parlamentară urmează să aibă loc în procedură de urgenţă, a decis Senatul.
De altfel, în discuţie, preşedintele Traian Băsescu a pasat responsabilitatea exlusivmajoritării parlamentare USL. "Nu eu am în Parlament 70%", a spus şeful statului într-o intervenţie de la Cotroceni, fără alte comentarii.
Ca urmare a declaraţiilor politice de astăzi, compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că, dacă proiectul de lege va fi respins de Parlament după ce a fost promovat de Guvern, îşi rezervă dreptul de a da statul român în judecată, pentru încălcarea unor prevederi ale tratatelor internaţionale privind investiţiile.
Întreaga situaţie referitoare la Roşia Montană este văzută de editorialistul Gândul Cristian Tudor Popescu ca fiind strict legată de un calcul politic. "Nu este vorba de aur, cianură, locuri de muncă, este vorba de voturi. Din punctul de vedere al clasei politice, lucrurile se văd exclusiv prin numărul de voturi care pot fi extrase. Până să se retragă primul gram de aur de la Roşia Montană, se pune problema câte voturi poţi să extragi din fenomenul ăsta", a susţinut Cristian Tudor Popescu, la GÂNDUL LIVE. Acesta a mai spus că "este lăudabil" că protestatarii din Piaţa Universităţii au luat atitudine, adăugând că aceştia "nu s-au strâns să ceară salarii sau pensii"
Urmăreşte aici cum comentează Cristian Tudor Popescu cazul Roşia Montană
Ziua deciziilor anunţate
Declaraţiile de luni ale liderilor USL vin în contextul în care dumini