În 2012, medicii din judeţul Vâlcea au eliberat sute de reţete unor persoane care figurau printre pacienţii Spitalului Judeţean Vâlcea. 219 din cei 221 de medici de familie care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) au fost puşi în situaţia de a returna contravaloarea reţetelor prescrise.
Reprezentanţii CAS Vâlcea spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că medicii nu au ştiut că cei care solicită o reţetă compensată sunt internaţi în spital.
Potrivit legii, un bolnav nu mai poate solicita o reţetă gratuită sau compensată pe perioada cât este internat într-o unitate spitalicească.
Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea sunt obligaţi să-şi cumpere toate medicamentele pentru că spitalul nu are stocuri de medicamente în farmacia internă din cauza subfinanţării. Medicii din spital prescriu şi ei reţete, dar bolnavii sunt obligaţi să cumpere cele necesare pe perioada internării.
“În foarte multe cazuri, medicii nu au ştiut că pacienţii sunt internaţi în spital. În alte situaţii, familia bolnavului a făcut presiuni asupra medicului, astfel că acesta a eliberat reţete deşi ştia că persoana în cauză este internată în spital. S-a ajuns în această situaţie pentru că persoanele internate în spital sunt obligate să-şi cumpere medicamentele
Costică Pleşoianu, director medical CAS Vâlcea.
Situaţia se poate repeta oricând, mai ales că bolnavii care nu au bani să-şi cumpere medicamente pe perioada spitalizării continuă să apeleze la medicii de familie.
“Există riscul ca situaţia să se repete pentru că medicul de familie nu are de unde să ştie dacă un pacient este sau nu internat în spital. De foarte multe ori, bolnavii omit să precizeze acest amănunt dar, acolo unde se cunoaşte situaţia bolnavului, medicul refuză din start să mai el