Taxa pe tranzacţiile financiare pe care 11 state din Uniunea Europeană vor să o introducă din 2014 este ilegală, este concluzia avocaţilor Comisiei Europene. Aceasta ar putea reprezenta o lovitură fatală dată planului, aşa cum acesta a fost propus, scrie Thomson Reuters.
Concluziile, văzute de agenţia americană de ştiri, nu au prin ele însele puterea de a împiedica introducerea taxei pe care insistă printre alţii Germania, dar vor face ca planul să fie dificil de pus în aplicare. Taxa ar obliga băncile să plătească guvernelor aproximativ 35 de miliarde de euro pe an şi ar veni după ce instituţiile de credit au fost salvate cu banii contribuabililor din criza financiară globală din 2007-2009.
Opinia legală va fi prezentată miniştrilor de finanţe din UE, care trebuie să decidă dacă renunţă la idee sau aleg o taxă mai simplă, precum taxa de timbru impusă în Marea Britanie pentru acţiuni.
Taxei pe tranzacţiile financiare i se opune mai ales Londra, cel mai mare centru financiar al Europei. Criticii se întreabă ce efecte va avea taxa având în vedere că nu toate statele UE s-au angajat să o introducă.
Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia şi Slovenia intenţionează să adopte taxa, aplicabilă printre altele acţiunilor, obligaţiunilor, produselor financiare derivate şi contractelor repo.
Avocaţii UE au concluzionat că planul „depăşeşte jurisdicţia statelor membre privind taxarea sub legile şi practicile internaţionale“.
De asemenea, taxa nu este compatibilă nici cu tratatul UE deoarece „încalcă competenţele privind taxarea ale statelor membre care nu participă“. Aplicarea acesteia doar în unele ţări ar fi „discriminatorie şi probabil ar distorsiona concurenţa în detrimentul celor care nu participă“.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar di