Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş găzduieşte în perioada 29 august – 20 octombrie 2013 expoziţia temporară „Rochia de bal. Jurnal de modă veche”.
Expoziţia a fost organizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud (comisar de expoziţie, Elena Pleniceanu), piesele expuse provenind din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeului de Etnografie Braşov, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, respectiv Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate rochii de bal cu crinolină, accesorii şi piese de vestimentaţie (evantaie, mănuşi, manşete, gulere), dar şi imagini de crochiuri din revistele de modă care circulau în Transilvania înainte de 1900, toate având rolul de a reconstitui atmosfera vieţii urbane europene, cu balurile şi fastul modei vestimentare specifice perioadei victoriene (1840-1890). Publicul poate vizita expoziţia în perioada 29 august - 20 octombrie 2013, după următorul program: marţi – duminică: 9.00- 17.00, luni: închis.
Epoca Victoriană a coincis cu Marea Revoluţie Industrială, fapt deloc de neglijat. Revoluţia şi-a pus amprenta inclusiv asupra industriei textile şi a accesoriilor. În 1830 s-a inventat maşina de cusut cu un singur fir, în 1846, cea cu două fire, în 1854 a apărut prima maşină pentru croitul hainelor, în 1867, prima maşină pentru butoniere, după 1900, maşina de cusut nasturi.
Pe de o parte, nevoia crescândă de podoabe şi haine la modă, impuse de etichetă, iar pe de alta, nevoia de a arăta celorlalţi nobleţea de sânge sau potenţa financiară, cu ajutorul costumului, au generat creşterea cererii de produse vestimentare bine lucrate, de calitate, în pas cu timpul, lucru posibil datorită noilor invenţii. Odată cu i