La doi ani după atacul extremistului Anders Breivik, după alegerile parlamentare de luni, puterea va fi preluată în Norvegia de dreapta conservatoare. Partidul Ernei Solberg va fi însă nevoit să formeze o alianţă cu extrema dreaptă, care are o platformă contra imigranţilor. Pe de altă parte, la alegerile parlamentare au candidat şi circa 30 dintre tinerii ce au reuşit să scape cu viaţă din masacrul de pe insula Utoya.
Laburiştii, atât de greu încercaţi de atacurile de acum doi ani ale lui Anders Breivik, au trecut de ieri în tabăra opoziţiei, după opt ani de guvernare. Marele câştigător al parlamentarelor de luni e partidul conservator Hoyre sau „dreapta”, condus de Erna Solberg. În fapt, cele patru partide de dreapta care au format alianţa preelectorală au obţinut 96 de mandate faţă de 85 necesare. Este ceea ce rezultă după numărarea a 76% dintre voturi, relatează Reuters. Premierul laburist Jens Stoltenberg a acceptat deja înfrângerea, iar Erna Solberb a început formarea viitorului guvern.
Schimbare "de plictiseală"
Economia ţării merge bine, norvegienii au parte de tot felul de facilităţi. Graţie resurselor sale de petrol, Norvegia este o insulă de prosperitate, notează „Le Figaro”. A avut o creştere economică de 2% în 2012 şi o rată a şomajului de nici 3%. Cu toate acestea, norvegienii găsesc motive să se plângă de cei aflaţi la guvernare, prin urmare şi motive să-şi dorească alternanţă politică. În locul actualului guvern laburist condus de Jens Stoltenberg, de această dată au preferat o coaliţie de dreapta. Coaliţia ce urmează să se formeze după alegerile de astăzi va fi condusă de Partidul Conservator, de centru –dreapta. Premier va fi Erna Solberg, lidera partidului şi cea care a promis scăderea taxelor şi privatizarea anumitor servicii publice.
„După opt ani de guvernare, laburiştii sunt victimele plictiselii alegător