O buruiană care se răspândeşte rapid şi poartă numele de "ambrozie" se resimte din plin şi în rândul sătmătrenilor, pentru că provoacă rinite alergice şi astm bronşic, mai ales în a doua jumătate a verii. "Iarba pârloagelor", aşa cum o numesc ţăranii, invadează şi terenurile lăsate de izbelişte din judeţul Satu Mare, dar şi parcurile din oraş. Degeaba, deoarece autorităţile locale nu prea înteleg cât este de periculoasă.
Ochi roşii, nas înfundat, buze umflate. Tot mai mulţi sătmăreni se plâng că au astfel de probleme, dar degeaba. Chiar dacă APM Satu Mare a desfăşurat o serie de acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscuri, nu este îndeajuns. Potrivit alergologilor, numărul sătmărenilor care suferă de această alergie, este într-o creştere alarmantă.
"Banala" răceală devine un chin
La nivel naţional a fost declanşată o campanie anuală pentru prevenirea răspândirii acestei specii de plantă. Din 2008 şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică şi cu autorităţile publice locale a iniţiat ample campanii de informare şi conştientizarea a importanţei extirpării plantei invazive ”Iarba pârloagelor“. Din păcate, nu este îndeajuns. Sute de sătmăreni se confruntă în continuare cu astfel de alergii, care se depistează numai după ce medicul face un test, introducând sub piele extract de polen din plantă. Dacă zona se înroşeşte, înseamnă că boala există şi că trebuie tratată. Pacientul suferă, practic, de rinită alergică, rinosinuzită, bronşită ori conjuctivită, în funcţie de organul afectat de alergie, şi are nevoie de tratament medicamentos. Din nefericire, boala nu se tratează definitiv, ci poate doar să-şi piardă din intensitate câtă vreme pacientul se află sub tratament. De aceea se impune şi un tratament pentru imunizare, care constă în introducerea treptată de polen sub piel