Un nou studiu indică faptul că femeile în vârstă de peste 40 de ani ar trebui să-şi facă în mod regulat mamografii pentru depistarea încă din fazele incipiente ale cancerului mamar, conform LiveScience. Cercetătorii care au realizat acest studiu au analizat informaţii adunate de la 7.301 femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar la un spital din Boston în perioada dintre 1990 şi 1999. Evoluţia stării sănătăţii acestor femei a fost monitorizată până în anul 2007. Dintre cele 609 femei care au murit din cauza cancerului mamar, 71% nu făceau controale medicale regulate sau nu au făcut niciodată vreo mamografie, în timp ce doar 29% dintre femeile care murit treceau în mod regulat pe la control.
De asemenea, aproximativ 50% dintre femeile care şi-au pierdut viaţa din cauza cancerului mamar erau mai tinere de 50 de ani, în timp ce doar 13% dintre cele care şi-au pierdut viaţa aveau vârsta de peste 70 de ani (majoritatea deceselor femeilor mai în vârstă nu a avut legătură cu faptul că acestea sufereau de cancer mamar).
Concluziile acestui studiu “sugerează realizarea de mamografii cu o frecvenţă mai mică pentru femeile cu vârste de peste 69 de ani, în timp ce femeile cu vârsta de până în 50 de ani ar trebui să se supună mai frecvent acestui tip de examinare medicală”.
Acest studiu a fost publicat luni în revista Cancer.
Cancerul mamar are tendinţa de a se manifesta mai agresiv la femeile mai tinere, prin comparaţie cu cele mai în vârstă, conform Dr-ului Blake Cady, profesor emerit de chirurgie la Harvard Medical School din Boston.
Acesta este cel mai mare studiu realizat până în prezent pentru a rezolva dezbaterea cu privire la vârsta la care ar trebui să înceapă monitorizarea prin mamografii a femeilor, pentru depistarea din stadii incipiente a cazurilor de cancer mamar.
În anul 2009 U.S. Preventive Services Task Force şi-a schimbat reg