Dispreţul faţă de lege şi autoritate în Republica Moldova este unul de dimensiuni epice.
De la trecerea de pietoni şi până la cel mai ultimul nivel al clădirilor guvernamentale, toată lumea gustă din plăcerea patologică de a încărca normele care, teoretic, stau la fundamentul oricărei societăţi normale. În ciuda declaraţiilor bombastice ale autorităţilor, e evident că statul riscă să piardă controlul asupra acestui fenomen de masă, cu efecte devastatoare pentru un stat care doreşte să se alăture lumii civilizate şi să se afirme ca unul de drept. Problema cea mai mare a acestui reflex general de a încălca legile e că din acest motiv mor la stupid şi înainte de vreme oameni.
Paradoxal, dar un popor care se tânguieşte după cei plecaţi peste hotare să îşi câştige o pâine mai albă, nu face aproape nimic pentru a-i împiedica să se mute pe altă lume pe cei care se sfârşesc la netimp din cauze banale. Practic, nu există buletin de ştiri din care să nu aflăm despre accidente rutiere dintre cele mai cumplite, multe dintre acestea cu victime umane care lasă ciuntite familii, despre incidente stupide în care îşi pierd viaţa oameni care puteau să îşi îndeplinească rostul lor în viaţă din aceeaşi cauză, încălcarea legilor.
Cum este posibil ca într-o ţară răvăşită de atâtea drame, autorităţile să se complacă într-o resemnare aproape mioritică, ezitând să ia măsurile exemplare pentru curmarea tragediilor?
Un tată a doi copii, în miezul vieţii, moare la spital, intoxicat cu alimente alterate, după o nuntă la un restaurant din Chişinău, iar alte zeci de meseni sunt internaţi din acelaşi motiv. Se întâmplă, ar putea spune unii, şi ar avea dreptate dacă nu ar şti că, în urmă cu doar două săptămâni, acelaşi local a băgat în spital, tot după o nuntă, 40 de persoane...
Trei tineri din Briceni îşi pierd viaţa după un accident provocat de excesul de viteză. La nici