Numai în primele nouă luni din acest an, aproape 10.000 de persoane muşcate de câini au trecut pragul Centrului Antirabic de la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate şi de dozele de vaccin corespunzătoare.
În plus, statisticile specialiştilor de aici arată că 60% din cei care ajung să se trateze la „Matei Balş“ sunt muşcaţi de câini maidanezi, în timp ce 40% sunt muşcaţi de câini cu stăpân.
„Au fost situaţii în care am rămas şocat când am văzut ce poate provoca un câine”, spune medicul Cătălin Apostolescu de la Institutul „Matei Balş“ din Capitală.
Cele mai mari traume le suferă femeile, copiii şi bătrânii, completează doctorul. „Dacă un bărbat poartă o cicatrice cu mândrie, altfel stă situaţia atunci când vorbim de o femeie. Infirmităţile frecvente cu care rămân persoanele muşcate de câine sunt amputaţiile de degete. Sunt însă situaţii în care câinele muşcă o bucată de obraz ori rupe aripa nasului, acesta din urmă fiind mutilat”, a explicat medicul, care atrage atenţia că aceste cazuri sunt de 10 ani într-un trend crescător.
Acesta completează că, cel puţin în Capitală, nu există vreun sector care să deţină o supremaţie absolută la capitolul persoane muşcate de câini. „Maidanezii sunt repartizaţi uniform în tot Bucureştiul, dar la „Balş“ vin şi persoane din Ilfov sau Giurgiu, pentru că aici beneficiază de asistenţă completă”, arată Apostolescu.
Sterilizarea maidanezilor, ineficientă
Nu mereu situaţia din Bucureşti a fost atât de gravă. Maximul istoric a fost înregistrat la începutul anilor 2000, când la Centrul Antirabic de la Institutul „Matei Balş“ au ajuns peste 22.000 de oameni muşcaţi de câini. În urma unor măsuri luate de Traian Băsescu – la vremea respectivă primarul Bucureştiului –, un an mai târziu numărul celor muşcaţi de maidanezi s-a înjumătăţit, ajungând la 11