Reprezentanţii municipalităţii îi ameninţă pe timişoreni cu amenzi dacă nu distrug ambrosia, deşi această buruiană dăunătoare sănătăţii oamenilor se găseşte cel mai frecvent pe spaţiul public. Primăria Timişoara alocă în fiecare an sute de mii de lei pentru combaterea ambrosiei, însă fără niciun rezultat vizibil. Potrivit medicilor alergologi, numărul timişorenilor care fac alergii din cauza acestei plante este tot mai mare de la an la an. “Este dezastru, în fiecare an vin tot mai mulţi pacienţi care au nevoie de tratament din cauza ambrosiei. Cred că municipalitatea ar trebui să ia măsuri mai eficiente, e plin de ambrosia peste tot”, ne-a declarat Alina Bălăceanu, medic alergolog.
De aceeaşi părere este şi Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, care ne-a explicat că tot mai mulţi timişoreni alergici la polenul ambrosiei au nevoie de îngrijiri medicale. “Alergia se manifestă prin lăcrimare şi înroşirea ochilor, strănut, mâncărimi în nas sau tuse. În general, pacienţii primesc un tratament medicamentos pentru alergie”, a mai adăugat medicul.
Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, nu ne-a putut lămuri dacă în acest an a mai crescut numărul suprafeţelor în care se dezvoltă această buruiană pentru că “nu s-a terminat sezonul de combatere a ambrosiei şi nu vă pot da o cifră exactă. Noi facem lucrări de erbicidare şi cosire a ambrosiei”.
Potrivit unui raport întocmit de Direcţia de Mediu în anul 2012, am putut afla că 60 % din vegetaţia care se află pe spaţiile publice din 13 cartiere din oraş este alcătuită din ambrosie, cu 20 % mai mult decât în anul 2011. Cele mai afectate zone de această buruiană sunt Freidorf, Lunei, Ronaţ, Torontalului, Bucovina, Plopi, Calea Buziaşului, Ciarda Roşie, Soarelui, Fratelia, Odobescu, Dâmboviţa şi Blaşcovici. Potrivit aceluiaşi raport,