Schimbarea de fus orar provoaca, in multe situatii, stari de rau pentru cei care calatoresc. In curand, aceste stari negative ar putea fi combatute prin tratament. Medicii de la Oxford au gasit cauza si remediul.
O molecula din creier care regleaza modul in care organismul percepe decalajul orar a fost descoperita de cercetatorii de la Oxford, fapt care ar putea ajuta la punerea la punct a unui tratament pentru combaterea efectelor neplacute ale acestui fenomen, informeaza lexpress.fr.
In studiul lor, publicat in revista Cell, oamenii de stiinta au pus la punct tratamente care ar permite “reducerea semnificativa” a efectelor perturbatoare ale decalajului orar.
Mai exact, aceste tratamente ar impiedica molecula “vinovata” din creier sa isi efectueze activitatea de reglare a perceptiei timpului si luminii.
Ceasul biologic determina ciclul veghe/ somn, influentand si senzatia de foame, dispozitia si presiunea arteriala. Lumina actioneaza ca un buton de resetare, dar, in timpul calatoriilor in diverse zone ale lumii, ceasul biologic are nevoie de mai mult timp pentru a se regla. Astfel, din cauza decalajului orar, organismul se simte obosit, senzatie care poate dura mai multe zile.
Echipa de cercetatori britanici a analizat sectiuni ale ADN-ului care si-ar putea modifica activitatea ca reacţte la influenta luminii.
Astfel, s-a descoperit ca un numar urias de gene erau activate in acest proces, insa proteina numita SIK1 era cea care actiona ca o “frana”, limitand efectele luminii.
Experimentele efectuate pe soareci, care au avut ca scop limitarea activitatii SIK1, au aratat ca organismele acestora se puteau adapta foarte rapid daca erau supuse unui decalaj orar de sase ore – o zi, fata de sase zile in cazul soarecilor care nu fusesera supusi experimentelor.
Schimbarea de fus orar provoaca, in multe situatii, stari de rau pent