India, cea de-a treia mare economie asiatică după China şi Japonia, se confruntă cu cea mai gravă situaţie economică din ultimii 20 de ani, fapt ce afectează semnificativ dorinţa acestei ţări asiatice de a deveni o superputere.
Creşterea economică a ţării a încetinit, la 4,4%, în al doilea trimestru al anului, cel mai scăzut ritm trimestrial din 2009 şi până în prezent, departe de creşterea de 9,5% pe care India o înregistra în 2010. În acea vreme, India începuse să viseze frumos, era o destinaţie căutată de investitori, cu sectoare precum infrastructura şi industria de armament în continuă creştere. Şi, în timp ce Occidentul se scufunda în cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, iar viitorul Europei şi al Americii nu mai arătau atât de luminos, India părea că are în faţă un viitor strălucit, după două decenii de creştere, cu o medie anuală de 7%, fiind depăşită doar de China.
Însă încetinirea creşterii economice a Indiei a adus în memorie criza din 1991, când ţara asiatică s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Fondului Monetar Internaţional. Totuşi, experţii sunt de părere că economia Indiei este mult mai solidă în prezent, decât era în anii 90. Chiar şi aşa, în ultimele luni, moneda naţională, rupia, a înregistrat câteva minime istorice în faţa dolarului, pierzând 20% din valoare din ianuarie şi până în prezent, ceea ce a făcut ca deficitul de cont curent să ajungă la 4,8%, iar inflaţia la 5,8%.
Prăbuşirea rupiei este, în parte, o consecinţă a deciziei FED (Banca centrală a SUA) de a renunţa treptat la stimulente pe fondul reluării creşterii economice în SUA, măsură care i-a făcut pe investitori să se retragă de pe pieţele emergente. Această măsură a afectat şi alte economii în curs de dezvoltare, precum Indonezia şi Brazilia, ale căror monede s-au devalorizat în ultimele luni.
Însă pierderea în valoare a rupiei, moneda care s-a d