Viziunea fondatorului BNR, Eugeniu Carada, nu se oprea doar la economia financiară, el având convingerea că fără dezvoltarea unei industrii naţionale şi a unui comerţ sănătos, fără extinderea reţelei de transporturi un stat nu poate prospera. Iar economia financiară, băncile, trebuiau să asigure banii necesari unor astfel de investiţii în dezvoltare, susţine Mugur Isărescu, guvernatorul BNR de mai mult de două decenii.
Ce a spus Isărescu despre Eugeniu Carada, fondatorul BNR:
@ Eugeniu Carada nu a fost niciodată guvernator al Băncii Naţionale. Dar a fost mai mult: inspirator, fondator, organizator, administrator, conducător de fapt din clipa în care s-a născut ideea de a se înfiinţa în România o bancă de scont şi de circulaţiune până când el a trecut în veşnicie.
@ Viziunea sa nu se oprea doar la economia financiară, ci se extindea la nevoia unor transformări radicale ale realităţilor economiei naţionale. Avea convingerea că fără dezvoltarea unei industrii naţionale şi a unui comerţ sănătos, fără extinderea reţelei de transporturi un stat nu poate prospera. Economia financiară, băncile, trebuiau să asigure banii necesari unor astfel de investiţii în dezvoltare.
@ Atunci când s-a pus problema înfiinţării unei bănci de emisiune, a fost unul dintre cei mai importanţi actori ai acestei acţiuni. Deşi ideea nu era nouă, toate încercările anterioare fuseseră supuse eşecului din varii motive. Însă la începutul anului 1880 visul a devenit realitate.
@ Carada a fost conştient că pentru construirea unei bănci centrale solide era nevoie de regulamente bine gândite şi întocmite, ca şi de un corp de funcţionari bine pregătit profesional şi având o conduită morală ireproşabilă, care să asigure câştigarea încrederii publicului. S-a implicat în toate aceste probleme.
@ A supravegheat înfiinţare