Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal din Cluj-Napoca propune impozitarea stăpânilor de câini nesterilizaţi. Specialiştii institutului susţin că numărul maidanezilor a crescut odată cu cel al câinilor de rasă care au fost apoi abandonaţi. Proiectul de impozitare a ajuns la Primăria Cluj, care are în vedere modificarea regulamentului privind regimul animalelor în oraş prin introducea taxei pe câini nesterilizaţi.
Medici Veterinari, biologi şi psihologi au pus bazele Institutului de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal. Aceştia au elaborat un document prin care propun impozitare stăpânilor de câini care nu doresc să şi sterilizeze animalele. Specialiştii spun că aceştia contribuie masiv la înmulţirea maidanezilor de pe străzi.
"Aceasta a fost propunerea noastra, se practica si in alte tari. Evident ca impozitarea cainilor care nu sunt sterilizati va duce la un numar masiv de sterilizari. Cred ca asta ar fi o solutie care ar rezolva inmultirii cainilor cu stapani, sursa cea mai mare de caini comunitari este in cainii cu stapan. ei sunt cei care le dau drumul", a declarat Andrei Mihalca, medic veterinar membru ICIOA.
Proiectul prevede ca taxa să fie apropiată de costul unei operatii de sterilizare, care variază între 100 şi 200 de lei. Reprezentanţii asociaţiilor care sterilizează maidanezi spun că nu fac faţă numărlui de câini care sunt abandonaţi pe domeniul public.
"Între 200-250 pe luna se abandoneaza in cluj-napoca. Sunt foarte multi. munca noastra este in zadar. sterilizam, tratam, dam spre adoptie, dar nu putem face fata fenomenului abandonului care e cauza principala a cainilor de pe strada", spune Iuliana Zube, asociatia Nuca.
Primăria analizează proiectul de impozitare a proprietarilor de animale nesterilizate.
"Primaria are acest document de la asociatie si-l analizeaza. fiind in studiu elaborarea unui nou regulam