Senatorul PSD Toni Grebla, unul dintre sustinatorii proiectului de la Rosia Montana, spune ca acesta ar putea sa continue la o data ulterioara, poate prin intermediul unei companii cu capital de stat.
"In alte conditii, exploatarea miniera poate continua, fara sa fie nevoie de legi. In proiectul de lege (aflat in curs de respingere - n.red) se spune ca se aproba majorarea actiunilor detinut de stat la 25%, se majoreaza redeventa miniera la 6%, de la 2% si alte cateva astfel de modificari.
Nu e vorba neaparat de Rosia. Teoretic, o exploatare miniera incepe fara sa fie nevoie de lege, daca are avizele prevazute de lege si hotarari de guvern, adica teren concesionat si asa mai departe", a spus Grebla pentru Ziare.com
"Daca maine infiinteaza statul o companie de stat, opinia publica nu mai zice nimic si se face exploatarea. Faptul ca e respinsa aceasta lege nu influenteaza deloc", a completat senatorul de Gorj.
Intrebat daca e suparat pe atitudinea aliatului PSD, liderul PNL Crin Antonescu, care a dat tonul respingerii proiectului, Grebla a raspuns: "Nu, dar era de preferat sa fi avut o discutie mai intai in USL."
Comisia Juridica a Senatului a respins proiectul de lege pentru exploatarea aurului si argintului la Rosia Montana, la indicatiile liderilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Acesta din urma a fost cel care a cerut primul ca proiectul sa fie respins, desi il sustinuse anterior. Presedintele PNL a spus ca nu se poate merge mai departe cu un proiect care divizeaza tara.
Manifestatiile de strada au fost cele care au determinat USL sa dea inapoi. Desfasurate pe parcursul a 8 zile, in mai multe orase ale Romaniei, acestea au adunat multimi care, dupa unele estimari, ar fi ajuns si la 15.000 de oameni.
Protestele anti-Rosia Montana au continuat si dupa anunturile facute de Ponta si