Există "la liber" pe internet, iar femeile şi le pot administra singure, fără a ţine cont de riscurile la care se expun. Chiar şi minorele pot face avort cu pastilele Mifegyne. Ginecologul Laura Leonte, de la Clinica PULS, ne explică de ce nu recomandă aceste pastile şi ce consecinţe poate avea administrarea lor.
Pe piaţa neagră poţi achiziţiona aproape orice. Aşa au ajuns să se vândă pe internet şi pastilele pentru avort Mifegyne. Le poate cumpăra oricine, singura condiţie este să dea banii. Chiar şi minorele, de teamă să nu afle părinţii, aleg să avorteze cu aceste pilule. Poate părea o soluţie simplă, însă riscurile administrării fără supraveghere medicală sunt imense.
Dr. Kopp: "Eu le-am adus în România"
Firma ginecologului Josef Kopp este importatoarea medicamentului Mifegyne, însă medicul susţine că acesta trebuie administrat doar în clinici sau procurat din farmacii numai pe reţetă. "Eu l-am adus în România în 2008 şi este autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului. Mifegyne are acţiune antiprogesteronică, iar progesteronul este implicat în menţinerea sarcinii. Noi administrăm aceste pastile doar în clinică, sub supraveghere medicală, în urma unui control şi a ecografiei ce confirmă sarcina uterină mai mică de opt săptămâni. Ulterior, pacienta trebuie să vină la control pentru a se vedea dacă produsul de concepţie a fost eliminat. Nu e în regulă că se vând pe piaţa neagră", ne-a declarat dr. Kopp.
"Evit să prescriu aşa ceva"
"Avortul cu pastile poate duce chiar şi la infertilitate. Complicaţiile ce pot apărea după administrare sunt multiple. În niciun caz nu se dau în sarcini mai mari de şase-şapte săptămâni, iar durerile şi sângerările ulterioare sunt majore. Există şi riscul să nu se elimine întreg sacul gestaţional şi să apară infecţii. Evit să prescriu aşa ceva şi le spun pa