Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a comandat un studiu pentru stabilirea noului sistem de redevenţe. Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM, ne-a declarat, ieri, că studiul va fi gata, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie.
Domnia sa ne-a precizat că acest studiu va arăta autorităţilor noastre care sunt sistemele de taxare şi de redevenţe din toate statele bogate în resurse: "Studiul va ajuta autorităţile în stabilirea noului sistem de redevenţe începând de anul viitor. Desigur, foarte importante sunt şi discuţiile cu operatorii prezenţi pe piaţa noastră. Am început dezbaterile cu operatorii care au deja în curs de exploatare zăcăminte petroliere şi am constatat că există disponibilitate de negociere din partea lor, deşi volumul investiţiilor în acest tip de operaţiuni este foarte mare".
Preşedintele ANRM a subliniat că autorităţile doresc să stabilească un sistem de redevenţe, care să asigure o colectare bună la bugetul de stat, dar şi o atractibilitate a ţării noastre pentru investiţiile în explorarea şi exploatarea resurselor naturale, care sunt costisitoare. "Dacă noul sistem de redevenţe va stabili tarife foarte mari, riscăm să nu mai atragem investitori şi să nu mai avem parteneri cu care să explorăm şi să exploatăm resursele. Eu cred că trebuie să stabilim un sistem prin care să găsim echilibrul corect între interesul statului de a avea venituri mai mari la buget şi interesul investitorilor, care cer condiţii cât mai atractive pentru astfel de operaţiuni", ne-a mai spus Gheorghe Duţu.
Concret, operatorii analizează pachetul fiscal aferent explorării şi exploatării resurselor naturale. Acest pachet conţine, pe lângă redevenţe, toate taxele şi impozitele aferente acestei activităţi. Deci, acest pachet fiscal trebuie să fie foarte bine dimensionat astfel încât să existe acel echilibru între interesele statului şi cele ale oper