De departe cel mai „vânat“ eveniment de la Festivalul „George Enescu“ a fost spectacolul-concert „Comedie infernală, mărturisirile unui criminal în serie“ în care megastarul cinematografiei americane şi nu numai (căci el a mai cochetat şi cu filmul european), John Malkovich a apărut pe scena Ateneului Român în compania Orchestrei Wiener Akademie cu Martin Haselbock la pupitru şi alături de excepţionalele soprane Laura Aikin şi Marie Arnet.
Specializat în personaje diabolice, lui John Malkovich nu i-a fost deloc greu să intre în pielea unui criminal în serie dotat, ca de altfel toţi „ciudaţii“ interpretaţi de-a lungul timpului de el, cu o carismă şi o forţă de atracţie de-a dreptul letale.
Jack the Writer
Criminalul austriac Johann Unterweger, „alintat“ de fani şi de presă „Jack the Writer“, poreclă ce făcea trimitere la un alt faimos criminal, Jack The Ripper, personajul interpretat Malkovich, a avut în viaţa reală farmec şi talent din plin şi a păcălit cu ele o lume întreagă. A avut atâta şarm încât i-a convins până şi pe părinţii victimei sale, care ar fi avut toate motivele să-l urască, să-i plătească studiile.
Scriindu-şi memoriile din închisoarea unde ajunsese în urma unei crime odioase, îmbogăţindu-şi apoi opera cu povestiri pentru copii şi poeme, el a atras atenţia lumii literare. Intelectualii vremii au semnat petiţii peste petiţii pentru eliberarea lui, printre aceştia numărându-se nume grele precum Gunter Grass şi Elfriede Jelinek, care avea să fie mai târziu laureată cu Premiul Nobel. După ce a stat 15 la puşcărie a fost iertat de restul pedepsei şi redat cu maximă mândrie societăţii. A devenit un adevărat star: om de televiziune, jurnalist specializat în crime şi autor studiat în şcoli. Femeile cădeau ca muştele pradă farmecului său, iar unele dintre ele, mai nefericite, şi-au găsit moartea din a