Dacă secţia de chirurgie cardiacă de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală stă nefolosită în ciuda aparaturii de ultimă oră cu care este dotată, nu acelaşi lucru se poate spune de secţia de Chirurgie din unitatea sanitară, căreia îi trec pragul nu doar copiii din Bucureşti, ci şi cei din partea de sud a României, din zona Moldovei şi cei din Transilvania.
Astfel, singura secţie de cardiologie cu internare pentru copii a fost deschisă marţi. În primele nouă luni din an, cei trei medici au acordat aproape 4.000 de consultaţii medicale. Din cei 4.000 de copiii care se adresează anual medicilor de la Spitalul Marie Curie, 20% au probleme foarte grave de sănătate şi necesită intervenţii chirurgicale imediate.
Un prim pas e direcţionarea micuţilor pacienţi cu probleme de inimă către centrul de chirurgie cardiacă din Târgu Mureş, unde lista de aşteptare este lungă, iar medicii sunt suprasolicitaţi.
„Primul pas este Târgu Mureş, dar ne-am făcut prietene câteva spitale din afara ţării care ne pot ajuta cu cazurile foarte dificile ce nu pot fi operate în ţară în timp util. Îi trimitem acolo, dar aici apare o altă problemă legată de transportul lor”, a declarat medicul Alin Nicolescu, şeful secţiei de Cardiologie de la Spitalul Marie Curie.
Români care au apelat la formularul E112
Un astfel de caz este al unui bebeluş de cinci luni care suferă de o malformaţie la inimă şi care este dependent de tubul de oxigen. „Piticul”, aşa cum îi spune mama sa, a fost supravegheat îndeaproape de medicul cardiolog.
„Am aflat că are probleme atunci când eram însărcinată în şapte luni, dar nu ne-am speriat. Ştiam că malformaţia se poate opera şi că, după aceea, piticul poate duce o viaţă normală. Iniţial ni s-a spus că perioada optimă pentru operaţie era între şase şi opt luni, dar în ultima perioada problemele sale s-au ac