Echipa internaţională de cercetători a Expediţiei comune de supraveghere a Dunării a intrat în ţară, urmând ca pe data de 26 septembrie să ajungă la Tulcea. Astfel, cei 18 specialiști vor efectua o monitorizare privind starea ecologică și chimică a apei Dunării, a sedimentelor, suspensiilor și biotei, prin efectuarea de analize la indicatorii biologici, fizico-chimici, hidromorfologici și microbiologici.
În paralel cu activitatea echipei internaționale, își începe activitatea și echipa națională a României, formată din aproximativ 25 chimiști, biologi și ingineri, echipă structurată pe două componente: cei care recoltează probele de chimie și biologie și echipa care recoltează ihtiofaună.
„Prelevarea probelor se realizează din trei puncte, din mijloc, de pe malul stâng, respectiv de pe malul drept şi vor fi prelevate probe din cursul principal al Dunării, dar și din trei afluenți ai săi, respectiv Argeș, Siret și Prut. În final vor fi prelevate probe de pe brațele Dunării: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. Probele de apă, sedimente, suspensii solide, biologie sunt recoltate, pretratate, conservate, depozitate, transportate și analizate la Laboratoarele de calitate ale apei de la Drobeta Turnu-Severin, Craiova, Constanța, Tulcea și București. Din probele recoltate se analizează indicatorii biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate și pești) și fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienți, metale grele, micropoluanți organici etc.). Parametrii fizico-chimic, cum ar fi pH, temperatură, oxigen și conductivitate, sunt măsurați la fața locului cu ajutorul echipamentelor mobile”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Potrivit aceleaşi surse, la sfârșitul expediției, fiecare țară va realiza un raport care va include rezultatele probelor obținute de echipa n