Ați întârziat cu achitarea impozitelor? Nicio problemă, statul vă va penaliza conștiincios din prima zi. În schimb, când vine vorba să-și achite propriile datorii, autoritățile sunt mult mai delăsătoare. Lucrurile s-ar schimba, poate, dacă plătitorii de taxe ar pedepsi instituțiile publice la fel cum, la rândul lor, sunt ei pedepsiți
Una din încercările statului de impulsionare a natalității a fost acordarea unui concediu „de maternitate și lăuzie“ de 126 de zile. Viitoarea mamă este plătită cu salariul aproape integral de către angajator, acesta urmând să-și recupereze ulterior banii de la casa de sănătate de care aparține. Ce se întâmplă însă când într-un județ cum este Doljul, de pildă, procesul de decontare a ajuns abia la firmele care au depus actele la începutul anlui 2011?
Cam nimic, spune patronul unei farmacii din zonă, care are de recuperat cam 45.000 de lei de la CAS. „Ne spun tot timpul că nu au bani, că nu e vina lor. Dacă te enervezi și treci la amenințări, ajungi invariabil la sugestii de tipul «știți că veți mai avea nevoie de noi»... Așa că stau și aștept. Problema e că eu nu sunt bancă să-mi blochez ani de zile sume măricele, eu vreau să-mi recuperez banii în cel mai scurt timp, nu peste doi ani, când cursul valutar e altul, condițiile din piață sunt cu totul altele“.
Soluții ar fi, însă angajatorii se tem să apeleze la ele, întrucât, de cele mai multe ori, acestea implică și ajungerea în instanță. Luisiana Dobrinescu, avocat specializat pe fiscalitate în cadrul societății Dobrinescu Dobrev, explică pe îndelete care sunt, în general, metodele de recuperare a sumelor restante de la stat.
„Procedura solicitării dobânzilor de întârziere de către contribuabil este extrem de birocratică și ascunde multe capcane. Practic, odată cu constatarea sumei ce i se datorează (de exemplu, prin hotărâre judecătorească irevocabilă), contr