“Avem in vedere alocarea a 70.000 de euro pentru fiecare tanar care vrea sa se instaleze in mediul rural si vor sa isi deschida o afacere de durata, o afacere pentru sute de ani de acum incolo. Nu cred ca suma acordata pana acum, de 40.000 de euro, este suficienta pentru a porni o afacere in prezent”, a declarant Nicolae Popa, in cadrul conferintei “Agricultura, la startul marelui boom?”.
APDRP a contractat 76% din cele 8,1 mld. euro acordate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea rurala in perioada 2007-2013, si a realizat plati directe de 5,2 mld. euro (53% din total).
In schimb, Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii, sustine ca tinerii nu se mai orienteaza catre deschiderea de ferme de vite, optand pentru productia vegetala.
“Din 2007 au fost alocati mai multi bani pentru cresterea de vite, insa scaderea numarului de capete a continuat. Unul dintre motive este ca proprietarul trebuie sa fie prezent zi de zi in ferma. Tinerii nu au nicio dorinta de a sta intr-o ferma de vaci, mai degraba merg spre sectorul vegetal. La noi scade si septelul si productia de carne si lapte. Cresterea numarului de ferme nu reprezinta o solutie, ci cresterea numarului de capete”, a subliniat Steriu.
Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111).
In 2011, populatia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, in timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovacia (25%).