Reprezentanţi şi voluntari ai unor ONG-uri, dar şi simpli cetăţeni au protestat marţi în Capitală faţă de eutanasierea maidanezilor, arătând că aceasta s-a dovedit ineficientă şi susţinând că nici ei nu vor câini în stradă, dar această problemă nu se poate rezolva de azi pe mâine.
Peste 200 de persoane au protestat în faţa Parlamentului, în timp ce legea ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a primit votul final la Camera Deputaţilor.
Mesaje emoţionale ca "Spune nu crimei", "Opriţi măcelul!", "Nu-mi omorâţi cel mai bun prieten" s-au amestecat cu cele care argumentau că eutanasierea nu este soluţia pentru a scăpa de câinii maidanezi, precum: "În ultimii 12 ani, în Bucureşti au fost omorâţi 150.000 de câini fără ca populaţia să dispară sau să fie diminuată considerabil", "Nu pot hingherii omorî cât poate populaţia abandona", "Sursa continuă de câini este dată de abandon şi înmulţirea necontrolată".
Întrebaţi ce soluţie văd pentru cei aproximativ 65.000 de câini maidanezi, câţi sunt estimaţi în Capitală, atât cei de la ONG-uri, cât şi bucureştenii obişnuiţi spuneau că problema nu se poate rezolva într-o săptămână sau o lună o astfel de problemă, despre care se ştie de peste 23 de ani.
Celor care cer ca patrupedele din stradă "să dispară", pentru a trăi într-un oraş civilizat, cei cunoscuţi drept "iubitori de animale" le răspund că maidanezii "nu au ieşit din asfalt" şi că "fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea", în timp ce "civilizaţia înseamnă, în primul rând, non-violenţă".
Ei propun, pe lângă sterilizare, pedepsirea abandonului şi eforturi coordonate pentru adopţia câinilor fără stăpân, ca soluţii pe termen lung.
Reprezentanţii ONG-urilor au arătat că "îşi fac partea" lor: umplu adăposturile pe care le au, sterilizează, deparazitează