Aproximativ 500 de persoane, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici din Roşia Montană au participat astăzi la un protest în centrul comunei, cerând începerea proiectului minier. Acţiunea de protest nu a fost autorizată.
Oamenii au scandat lozinci precum “Vrem să muncim, nu să cerşim“, “Vrem locuri de muncă“, “Mineritul înseamnă locuri de muncă”.
Până în acest moment, zilnic la Roşia Montană au fost autorizate proteste ale opozanţilor proiectului minier. Astăzi însă nu s-a desfășurat o astfel de acţiune.
Protestele legate de proiectul Roșia Montană au început să devină din ce în ce mai virulente după ce Guvernul a aprobat, la finele lunii august, proiectul demarării exploatării zăcământului de aur, urmând ca proiectul să fie supus spre dezbatere Parlamentului, pentru a primi aprobarea finală.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern în 27 august, exploatarea minieră de la Roşia Montană propusă de compania roşia Montană Gold Corporation era evaluat a fi “de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”.
Exploatarea minieră urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal ar fi fost aprobat, până la sfârşitul acestui an. Participaţia statului ar fi urmat să crească, potrivit surselor oficiale, cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, însă în mod condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România și cel mai mare de acest gen din Europa, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disput