Codaş în rândul judeţelor din Regiune de Dezvoltare Nord-Vest la majoritatea indicatorilor, Sălajul, un judeţ preponderent rural, a atras cei mai mulţi bani europeni până la finele anului 2011, potrivit „Planului de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020”, publicate pe site-ul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Raportul cuprinde o analiză a turismului, agriculturii şi dezvoltării rurale, dar şi a economiei celor şase judeţe care formează Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
Conform raportului menţionat, la nivelul anului 2011, Sălajul, cu cele 289 de localităţi, se situa pe poziţia a treia în rândul celor şase judeţe din nord-vest, clasamentul fiind condus de judeţul Bihor, cu 458 de localităţi. În schimb, suntem codaşi din punct de vedere al numărului de comune – doar 57, faţă de Bihor, unde există 91 de comune.
Între cele şase judeţe există disparităţi importante în ceea ce priveşte reţeaua de aşezări urbane şi gradul de urbanizare. Cel mai mare număr de oraşe îl regăsim în Maramureş (13), iar cel mai mic, în Bistriţa-Năsăud şi Sălaj (câte 4). Din cele patru oraşe sălăjene, doar Cehu Silvaniei nu îndeplineşte criteriul privind populaţia minimă, având doar 7.130 de locuitori, dar se află în legalitate întrucât a primit acest statut înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 100/2007, ce stabileşte că pentru a fi declarat oraş, o localitate trebuie să aibă minim 10.000 de locuitori.
Pe teritoriul Sălajului se regăseşte şi una dintre cele mai mici comune ale regiunii: Zalha, care numără doar 951 de locuitori.
O singură creşă în tot judeţul
O analiză a situaţiei drumurilor judeţene evidenţiază faptul că în Sălaj acestea „sunt modernizate într-un procent nesatisfăcător”. În municipiul Zalău şi cele trei oraşe, avem cei mai puţini kilometri stradali – doar