Sălajul se numără printre cele douăsprezece judeţe ale României care prezintă un risc ridicat şi foarte ridicat de inundaţii, conform hărţii realizată de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Cu excepţia a şapte judeţe, majoritatea din centrul ţării, întreaga Românie este expusă la inundaţii. “Teoretic, toate luncile râurilor sunt expuse inundaţiilor. Principalele cauze pentru care aceste zone sunt inundate includ precipitaţiile, viiturile şi capacitatea de transport a albiilor minore. Inundaţiile reprezintă, aşadar, un risc cu o frecvenţă ridicată în România“, a precizat Nicoleta Radu-Neacşu, noul director al PAID.
De altfel, în luna martie a acestui an, Ministerul Mediului a solicitat consiliilor judeţene din toată ţară să întocmească până la sfârşitul anului hărţi de risc privind zonele inundabile. Cu ajutorul acestor hărţi de risc vor fi delimitate benzile inundabile la nivelul fiecărui judeţ în baza unor studii complexe.
Sub 3 la sută din locuinţele sălăjene sunt asigurate
Pe de altă parte, deşi legislaţia în vigoare îi obligă pe cei care au în proprietate un imobil să încheie o poliţă de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, sălăjenii nu s-au înghesuit să-şi asigure locuinţele. Potrivit statisticilor PAID, instituţie care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, la finalul lunii august, doar 2.446 de gospodării din judeţ, din totalul celor peste 100.000 existente, aveau o astfel de poliţă. Cele mai multe poliţe au fost încheiate în mediul rural, respectiv 1.516.
Prin modificarea adusă legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, în prezent, toţi proprietarii sunt obligaţi să deţină o poliţă PAD, indiferent dacă au şi o poliţă facultativă. Această poliţă acoperă trei riscuri de bază şi anume cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Prima de asigurare este de 20 de euro în cazul l