La Iaşi, niciuna dintre fundaţiile pentru protecţia animalelor nu primeşte bani pentru a strânge maidanezii de pe stradă. Au doar simplul rol de observator, pe lângă echipele de hingheri ale Salubris. O singură fundaţie are tot circuitul, de la adunatul câinilor din oraş până la sterilizare şi adopţie, dar fondurile provin de la ONG-uri din Franţa şi Elveţia. E însă doar o picătură de pipetă: capacitatea padocului de la Ţigănaşi e de 200 de locuri, iar cuştile se vacantează doar prin adopţie. Acum, întreaga capacitate e ocupată.
Se estimează că în acest moment, pe străzile din Iaşi, sunt între 5.000 şi 7.000 de maidanezi. Şefii ong-urilor susţin că numărul mare de câini de pe străzi provine de la ieşenii care locuiesc la case şi nu-şi sterilizează animalele.
Doar rol onorific
4 lei pe zi este preţul pe care Primăria Iaşi îl plăteşte zilnic pe mâncarea fiecărui câine fără stăpân aflat în padocul de la Miroslava. Cu o capacitate de 300 de cuşti, padocul Primăriei este supravegheat de o asociaţie din Iaşi: Sfântul Mucenic Trifon. „Singurul nostru rol acolo este de a supraveghea autorităţile că nu maltratează animalele, că acestea au hrană şi sunt tratate corect. În rest, tot ce se întâmplă acolo se face cu angajaţii Primăriei, pe banii Primăriei”, a declarat Cătălina Cijevschi, reprezentanta Asociaţiei Sfântul Mucenic Trifon.
Aceasta a precizat că asociaţia pe care o reprezintă nu beneficiază nici de fonduri publice, nici de bani de la organizaţii similare străine. „Ne asigurăm că toate animalele aduse la padoc au hrană. Alocaţia de hrană pentru fiecare câine, pe zi, este de 4 lei. La 10 zile, padocul de la Miroslava consumă cam o tonă de mâncare de câini. Asociaţia nu este implicată financiar. Singurele fonduri ce ne sunt repartizate anual sunt cele din procentul de 2% din impozite. Restul banilor Asociaţiei sunt fondurile noastre prop