Vara oamenii sunt mult mai relaxaţi, fac totul mult mai lent, nu se mai agită, rezolvă problemele pe care le au la birou cu mult mai multă relaxare, şi asta şi datorită vremii şi a temperaturilor ridicate, dar şi datorită faptului că toată lumea se gândeşte la vacanţă, la concedii. Şi asta timp de câteva luni, căci fenomenul se instalează prin iunie şi ţine până la sfârşitul lunii august. Apoi din toamnă trebuie să revenim la ritmul normal în care să muncim cu drag şi spor. Dar cum facem acest lucru? Pentru a afla cum ne reacomodăm mai ușor la programul de muncă, Ela Crăciun a stat de vorbă cu psihologul şi psihoterapeutul Keren Rosner, care ne împărtășește câteva trucuri de care ar trebui să ţinem cont cu toţii.
1. EVITĂ SĂ TE EXTENUEZI ! Îți va aduce prejudicii pe termen lung lung, iar în loc să ai rezultatele scontate, vei munci mai mult, cu randament scăzut.
După o perioadă destul de lungă de muncă susținută ,implicare în demersul profesional, activitate în viața socială, angrenare continuă la nevoile și cerințele familiare, individul are nevoie de relaxare, repaus, deconectare de tumultul cotidian și refacerea resurselor prin odihnă și activități dedicate plăcerii și bunei dispoziții.
2. FII ATENT LA MESAJELE PE CARE CORPUL TĂU ȚI LE TRANSMITE! Ele îți spun exact când a venit vremea de vacanță! Acceptaă că nu ești un robot și că organismul este unul cu funcționare reglabilă, în funcție și de nevoile interne.
Trupul și psihicul transmit semnale cand potentialul lor se diminuează. Ne simțim obosiți dimineața, nu avem același elan când este vorba de proiecte noi, nu mai suntem la fel de creativi cum ne cunoaștem, gradul de entuziasm scade, renunțăm la anumite activități fără un motiv întemeiat, ne simțim mai vulnerabili, chiar irascibili în unele cazuri, ne surprindem că atenția ne este distrasă cu ușurință,